Voorgerecht

Biertip van Joep Raemakers

Zoals velen weten, is mijn hobby/specialisme bier. Niet die plastic beker die je met carnaval krijgt, maar mooie brouwsels waar je van geniet. Het mooie is dat mijn favoriete brouwerij, Nevel Wild Ales, in Nijmegen staat. Deze brouwerij houdt zich bezig met wilde bieren, Enkel gemaakt van ingrediënten uit de regio. Afgelopen mei voelde ik me ook een beetje trots toen 1 van hun bieren, Meander, werd verkozen tot "Het beste bier van Nederland 2021". Als je ooit eens een bier wilt drinken van deze brouwerij, drink deze dan uit een wijnglas. Deze bieren zijn tevens ook zeer geschikt voor mensen die "denken" niet van bier te houden. Tip van mij: probeer eens "Rust". Zeer verfrissend, complex, maar toch in balans.

Nagerecht

Chocolate ‘’love’’ door Youri van den Broek

Vroeger kende ik chocolade als reep of bonbon, gemaakt van melk, puur of witte chocolade. De afgelopen jaren ben ik veel te weten gekomen over chocolade en ben ik de chocolade gaan waarderen. Chocolade wordt verkocht in veel soorten, maten en smaken, wat het heel aantrekkelijk maakt voor de consument. Wij eten veel chocolade, en dit moeten we blijven doen. Maar wel op de juiste manier! Want willen we chocolade blijven proeven dan zullen we de cacao boeren een eerlijke prijs moeten geven. Dit kan alleen als we echt Fairtrade chocolade kopen. Een voorbeeld hiervan is ‘’bean to bar’’ chocolade. De chocolade word gemaakt door kleine producenten die een eerlijke prijs betalen voor de cacao bonen.

Dus ga genieten van chocolade en ga het product waarderen door elk stukje met liefde te proeven, leg een klein stukje chocolade op je tong en druk dit tegen je gehemelte en laat het langzaam smelten. Zo zul je gaan merken dat je met een klein stukje chocolade 10 tot 15 minuten kan genieten van de intense smaak van chocolade.

Hoofdgerecht

Een goede bodem door Gemmie Raemakers

Net van vakantie uit Oostenrijk teruggekeerd. En als ik aan Oostenrijk denk, zijn het niet alleen de berg en de mooie bergwandelingen, maar ook het heerlijke eten daarna als beloning. Een van zo’n typisch Oostenrijks gerecht is wel Kaiserschmarrn.  Het is een soort hele luchtige pannenkoek met rozijnen die in de pan uit elkaar is getrokken . Het wordt geserveerd met poedersuiker met daarbij een compote van bv appel, pruimen of bessen. Het gerecht stamt uit de tijd van keizer Franz Joseph. Hij kreeg dit houthakkers gerecht tijdens een jachtpartij voorgeschoteld, maar dan iets luxer gemaakt door er rozijnen, poedersuiker en compote bij te doen.

Sindsdien kreeg het de naam Kaiserschmarrn.
De beste Kaiserschmarrn krijg je boven in de bergen. Het is een heerlijk gerecht waar je na een lange, stevige bergwandeling of na een paar uur skiën heerlijk van zult genieten.  

Wijntip

Wijntip van Bart Boll

Heel veel alcohol houdende dranken zijn verrot…. lekker. Ze zijn gebaseerd op bronnen rijk aan koolhydraten, die door verrotting met gisten (deels) omgezet worden in alcohol en CO2. Zo vergaat het ook de druiven bij wijnproductie. Het sappen van veel verschillende soorten druiven die elk op een specifieke plaats gegroeid en gerijpt zijn worden in contact gebracht met gisten. Afhankelijk van onder andere het suikergehalte, de temperatuur en de duur van de gisting ontstaan er heel diverse smaken. Meestal wordt de wijn primair benoemd naar het gebied waar de druiven geteeld worden en de wijn gemaakt is, maar heel soms (alleen) naar het druivenras. Dit alles maakt de keus welke wijn je zult gaan kopen/drinken erg lastig. De Fransen spannen de kroon met de veelheid aan variaties.

Voor iedereen die moeite heeft om wijn te kiezen heb ik wat eenvoudige tips, mijn eigen wijncursus van 30 seconden:

Als je op de vraag welke wijn er te kiezen is, het antwoord krijgt: wit of rood, kies dan een biertje, want je mag dan geen kwalitatieve goede wijn verwachten.

Spaanse wijnen zijn bijna altijd prima van smaak en vaak ook goedkoper dan vergelijkbare alternatieven uit andere landen. Heb je wat meer geld over dan zijn Chileense wijnen vaak erg goed van smaak met een goede prijs-kwaliteit verhouding.

Mocht je een wijn mogen kiezen die je niet zelf hoeft te betalen kies dan voor een Chateaux Margaux.

Wanneer je in de zomer op een terras bij het eten wijn wil drinken, bestel dan de witte en de rode wijn tegelijk. Haal de witte wijn dan uit de koeler, want anders is die te koud en stop de rode wijn in de koeler, want die is of wordt anders te warm.

Mocht je positief verrast worden door een wijn probeer dan te onthouden wat je hebt gedronken of maak een fotootje van het etiket. Voor het volgende glas wijn: drink met mate maar geniet ruimschoots!!